Strømtips

Hvordan spare penger på nettleia?

I september 2024 kom NVE med en rapport som varsler om kraftig prisøkning på nettleien frem til 2030. Hva betyr det for deg som forbruker? 

Enkelt forklart må du som strømkunde forvente at nettselskapet ditt øker prisene på nettleia i årene fremover og det vil gi utslag på strømregningen din. For deg som strømkunde vil det derfor være viktig å ta noen enkle grep for å redusere utgiftene dine til nettleie. Da må du først forstå de to priselementene nettleien består av: kapasitetsledd og energiledd, og se på hvordan du kan spare penger på disse.  

Kapasitetsleddet 

Kapasitetsledd, også kalt fastledd, avregnes etter gjennomsnittet av de tre høyeste døgnmaksene i en måned. En døgnmaks er den timen du brukte mest strøm i løpet av én dag. Det vil si at gjennomsnittet av de tre timene i måneden du brukte mest strøm (fordelt på tre ulike dager) utgjør hvilket pristrinn du havner på. Ofte er det stor prisforskjell mellom de ulike prisnivåene. Det betyr at kan være potensielt store besparelser å holde seg på et lavere prisnivå.  

Kort forklart, desto mer strøm du bruker innenfor en time, jo høyere blir nettleiekostnaden din. Klarer du å spre forbruket ditt jevnt utover døgnet vil det bli ofte føre til en lavere nettleiekostnad.  

Kapasitetsledd Pris 
0 – 2 kWh Prisnivå 1 
2 – 5 kWh Prisnivå 2 
5 – 10 kWh Prisnivå 3 
10 – 25 kWh Prisnivå 4 
15 – 20 kWh Prisnivå 5 

Du kan enkelt sjekke priser på nettsiden til ditt lokale nettselskap.  

Slik sparer du penger på kapasitetsleddet 

Reduser din døgnmaks 

Dette betyr i praksis å holde deg under en ønsket forbruksgrense som gjør at du havner på et lavere prisnivå på nettleien.  

Her kommer noen enkle tips på hvordan du kan lykkes med det: 

  1. Spre strømforbruket over tid: Unngå å lage mat, sette på oppvaskmaskinen og lade bilen samme time. Det gjelder å spre forbruket utover flere timer slik at du ikke har et høyt timesforbruk.  
  1. Følg strømforbruket ditt i sanntid: Med en sanntidsmåler kan du følge strømforbruket ditt live i Vibb-appen. Da kan du identifisere strømtyver og ha stålkontroll på hvor mye strøm du bruker til enhver tid. Se hvor mye du bruker inneværende time og få muligheten til å agere hvis du ser forbruket nærme seg din terskel. 
  1. Aktiver forbruksvarsel i appen: Har du en sanntidsmåler kan du motta varsler basert på forbruket ditt. Er du på vei til å bruke mye strøm samtidig og gå opp et pristrinn på nettleien, sender vi deg et varsel.  

Har du elbil? 

Snart kommer en nyhet i appen, kalt nettleievakta. Nettleievekta hjelpe deg automatisk å holde timesforbruket ditt under ønsket forbruksgrense. Vi pauser ladingen, slik at du unngår å gå opp en pristrinn på nettleien. Tjenesten er forventet lansert Q4 2024.  

Energiledd 

Energileddet i nettleien er strukturert slik at det tar hensyn til når på døgnet strømmen forbrukes. Du betaler mindre for strøm som brukes på tidspunkter med lav belastning på nettet, ofte utenfor rushtidene. Energileddet er en fast pris per kilowattime og er hos mange nettselskap lavere om natten (fra kl 22-06) og i helgene.  

Slik sparer du penger på energileddet 

Det sier seg kanskje selv, men det gjelder å flytte forbruk til tider hvor energileddet har en lavere pris. Dette vil være mest aktuelt for elbileiere, da lading av elbil er noe som fint kan flyttes til natten.  

  • Følg spotpris + energiledd i appen: I Vibb-appen kan du huke av for å se strømprisen inkludert energileddet. Gjør det enkelt for deg å se når det faktisk er billigst for akkurat deg å bruke strøm. 
  • Aktiver smartlading: For kunder med elbil anbefaler vi å aktivere smartlading. Når vi optimaliserer ladingen din tar vi hensyn til både spotprisen og energileddet på nettleien, for å maksimere dine besparelser.  

Få full kontroll på nettleia 

Vi forstår at dette kan være litt vanskelig å sette seg inn i, derfor har vi en funksjon i Vibb-appen som enkelt gir deg oversikt og kontroll over alt som har med nettleia å gjøre.  

Vi har hentet inn prisene til alle nettselskap, slik at alltid er oppdatert på hva du må betale. 

  • Sjekk din døgnmaks og hvilket pristrinn du ligger på 
  • Hold deg oppdatert på hva du betaler i energiledd 
  • Bonus: Se hvor mye du mottar i strømstøtte hver måned