Vibb har Norges mest tilfredse strømkunder i 2024
Strømtips

Ulike faktorer som kan påvirke strømprisene

Strømprisene i Norge bestemmes gjennom flere faktorer som samlet påvirker prisen på elektrisitet. De viktigste komponentene som avgjør strømprisene er:

1. Markedskreftene i Nord Pool Spot-markedet

Nord Pool er den nordiske kraftbørsen hvor strømprisene settes gjennom budgivning. Strømprisen for hver time fastsettes basert på tilbud og etterspørsel:

  • Tilbud: Produsenter av strøm legger inn bud på hvor mye strøm de kan levere og til hvilken pris.
  • Etterspørsel: Kjøpere, som strømleverandører, legger inn bud på hvor mye strøm de trenger og hva de er villige til å betale.

2. Tilgang på kraftressurser

  • Vannkraft: Norge er i stor grad avhengig av vannkraft. Mengden vann i magasinene påvirker tilbudet av strøm. Perioder med lite regn eller snøsmelting kan redusere tilgjengeligheten av vannkraft, og dermed øke prisene.
  • Vindkraft og annen fornybar energi: Tilgang til andre fornybare kilder som vindkraft kan også påvirke prisene.

3. Værforhold

  • Temperatur: Kaldt vær øker etterspørselen etter strøm til oppvarming, mens varmt vær kan øke etterspørselen etter strøm til kjøling.
  • Nedbør: Mengden regn og snøsmelting påvirker vannmagasinene og dermed produksjonen av vannkraft.

4. Priser på fossile brensler

  • Prisene på fossile brensler som kull, olje og gass påvirker kostnadene for å produsere strøm i kraftverk som bruker disse energikildene. Høyere brenselspriser kan føre til høyere strømpriser.

5. Overføringskapasitet og flaskehalser

  • Kapasiteten til strømnettet og mulige flaskehalser kan påvirke prisene. Begrensninger i overføringskapasitet mellom ulike regioner kan føre til prisforskjeller.

6. Internasjonal handel

  • Norge er koblet til kraftmarkedene i nabolandene, og strømpriser i Europa kan påvirke prisene i Norge. For eksempel kan høy etterspørsel og priser i Tyskland eller Storbritannia påvirke prisene i Norge gjennom eksport og import av strøm.

7. Avgifter og skatter

  • Myndighetspålagte avgifter og skatter, som elsertifikater og moms, legges til strømprisen og påvirker sluttprisen for forbrukerne.

Norge er delt inn i 5 prissoner

Norge er delt inn i 5 prissoner når det kommer til strøm: Øst-Norge (No1), Sør-Vest-Norge (No2), Midt-Norge (No3), Nord-Norge (No4) og Vest-Norge (No5).

Dette betyr at hver sone har sin egen strømpris. Årsaken til dette er at det er ulik produksjonskapasitet og etterspørsel i de forskjellige områdene. Prisene påvirkes også av overføringskapasiteten mellom områdene. 

Derfor kan strømprisen være under null kroner

Enkelte dager, spesielt om sommeren, kan vi oppleve at timesprisen på strøm er under null kroner. Dette blir ofte omtalt som minuspriser. Årsaken til dette er at tilbudet av strøm er større enn etterspørselen. Ofte skjer dette når det er høy produksjon av fornybar energi som følge av mye vind, nedbør og snøsmelting. Produsentene produserer mer strøm enn vi bruker, og vi får et overskudd av strøm i markedet. 

Når strømprisen er i minus, får du faktisk betalt for å bruke strøm. Det kan dermed være gunstig å flytte forbruk til disse timene. Det er likevel viktig å huske på at du må betale nettleie til ditt lokale nettselskap, som ofte er høyere enn hva du har “tjent” på å bruke strøm i timer med minuspriser. 

Oppsummering

Strømprisene i Norge bestemmes primært av markedsmekanismer på kraftbørsen Nord Pool, påvirket av tilbud og etterspørsel, værforhold, kostnader på fossile brensler, nettverkets overføringskapasitet, internasjonal handel og myndighetspålagte avgifter. Kombinasjonen av disse faktorene gjør at strømprisen kan variere betydelig over tid og mellom ulike regioner.